Stapt u mee aan boord?

De ambitie van Feanetië is om het centrum van Heerenveen bevaarbaar te maken. De komst van boten en bootjesvaarders verhoogt de sfeer, waardoor het centrum aantrekkelijker wordt dagjesmensen, toeristen en winkelend publiek. En een levendig centrum trekt bezoekers aan én houdt de bezoekers langer vast. In beide gevallen leidt dit tot meer bestedingen.

Bovendien verbinden de twee rondvaarroutes het centrum van Heerenveen met diverse vormen van recreatie en cultuur in de omgeving. Denk aan Museum Belvédère, Parklandschap Oranjewoud, ’t Nannewiid, Tjeukemeer, de Tjonger etc. Aansluiting van deze twee rondvaarroutes op andere routenetwerken zoals wandel-en fietsroutes biedt talloze nieuwe recreatiemogelijkheden.

De economische spin-off voor Heerenveen en de hele regio vertaalt zich dan in leefbaarheid, omzet en banen.

Denkt u mee? Stapt u mee aan boord?

Wat is er mogelijk? 

Botenverhuur
Om de bezoekers naar het centrum te trekken, is verhuur van sloepen, fluisterboten, supplanken en kano’s nodig. Qua locatie kan dit zowel in het centrum zijn als wel ergens aan een van de routes.

Comfortabele sloeptochten
Niet in iedere vaarliefhebber schuilt een schipper. Een verzorgd dagje varen met familie en vrienden inclusief proviand én schipper is dan een welkom aanbod.

Historische verhalen
Heerenveen en omgeving heeft een rijke historie, zoals de geschiedenis van de turfwinning en de koninklijke bossen en landgoederen van Oranjewoud. Met een rondvaart met gids valt er nog meer van Heerenveen en omgeving te ontdekken.

Fietsverhuur
Per fiets zijn de verschillende pleisterplaatsen van Heerenveen en de regio bereikbaar. Fietsverhuur is dan een must. Centrum, nabij de passentenhaven bij het Abe Lenstra stadion of elders aan de route zijn gunstige locaties.

Toeristische Overstap Plaats
Bij een TOP kunnen bezoekers de auto parkeren en hun weg wandelend of fietsend vervolgen. Gecombineerd met de twee rondvaarroutes van Feanetië ontstaat weer een nieuw netwerk. Een TOP biedt kansen voor horeca, overnachtingen (B&B), verhuur (inclusief oplaadpunt voor elektrische boten en fietsen) etc.

Arrangementen
Varen, fietsen, wandelen, samen met een museumbezoek en/of een terrasje: in Heerenveen kan dit allemaal. De prachtige omgeving nodigt uit om hier een leuke combi van te maken in aantrekkelijke arrangementen.

Events op en rond het water
Vanwege de bijzondere sfeer zijn events op en rond het water populair. Denk aan het succesvolle Heerengrachtconcert, maar ook ieder ander event waarbij de grachten en vaarten een rol spelen zijn publiekstrekkers.

Passantenhaven met camperplaatsen
Een van de onderdelen van het Feanetiëplan is een passantenhaven bij het Abe Lenstra Stadion. Bij deze haven komen ook een aantal camperplaatsen. Per boot is het centrum van Heerenveen dan binnen handbereik. Maar ook voor diverse andere uitstapjes is dit te ontwikkelen gebied een prima uitvalsbasis.

Uw idee?

 • Heeft u een goed idee?
 • Ziet u kansen als ondernemer?
 • Wilt u iets organiseren rondom de Feanetië-routes?
 • Deel het met ons!
 • Wij waarderen uw betrokkenheid, uw ideeën zijn zeer welkom.

Vriend van Feanetie worden?

Neem contact op via ons contact formulier

12 antwoorden op “Stapt u mee aan boord?”

 1. Tip voor de organisatie. Voordat je de vaarroutes vastlegt in je programma adviseer ik jullie nog even een check te laten doen door een onafhankelijk onderzoeksbureau aangaande natuurwet. Bij het verstrekken van een vergunning door gem. Heerenveen is het dus niet zo dat daarmee automatisch een ontheffing is verleend voor het betreden/bevaren van natuuromgevingen. Daar is de organisatie zelf verantwoordelijk voor. Regel het vooraf goed, anders is alle drukte voor niets geweest….en dat is zonde voor dit leuke plan.

 2. Pracht idee! Kunnen jullie niet met Van der Valk in gesprek met de vraag welke financiele bijdrage zij aan dit project willen geven als onderdeel van hun belofte te willen investeren in het Heerenveense centrum en met welke arrangementen zij kunnen inspelen op versterking vh toerisme en lokale middenstand?

  1. En wat neemt ondernemend Heerenveen zelf voor haar rekening aan financiële bijdrage? Als het zoveel op gaat leveren durf je daar vast zelf wel in te investeren zonder dat je een beroep hoeft te doen op publieke gelden.

 3. Wij wonen aan de Lindegracht en kunnen niet wachten tot dit fantastische project gerealiseerd wordt!
  Wat is er nou mooier dan wonen aan een gracht waar de boten door varen en de gezelligheid in het centrum! Prachtig project! Succes!

  1. ik kan me voorstellen hoe leuk u het vindt om bootjes door de gracht te zien varen, ikzelf woon aan de Herenwal en geniet elke zomer van alle boten die Heerenveen aandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *