Plannen voor een Watersportstad Heerenveen

Sportstad Heerenveen heeft al een groot aanbod van sporten. Van turnen tot inline-skaten tot een ‘urban sportpark’. Maar nu wil Sportstad ook watersporten faciliteren. Volgens Sportstad zou er met de aanpassingen van de A32, en het initiatief Feanetië een ideale combinatie mogelijk zijn om dit plan te realiseren.

Sportstad Heerenveen wil in het nieuwe watersportgebied onder andere ruimte maken voor kanoën, standup paddleboarding, open water zwemmen en survival. Zo zou het dan uiteindelijk mogelijk worden om al suppend (staand peddelend op een surfplank) van Sportstad naar het centrum van Heerenveen te komen.

Mogelijkheden

De gemeente Heerenveen werkt aan het verbeteren van de fileproblemen op de A32. Dit zou moeten door middel van turborotondes bij de Stadionweg en de Cissy van Marxveldtlaan. De gemeente verwacht dat dit werk in 2021 klaar zal zijn. Door het werk komt een gedeelte van de Stadionweg te vervallen. Het gebied dat daarmee vrijkomt, zou ideaal zijn voor watersporten. Daarnaast kan er met het initiatief ‘Feanetië’ een directe verbinding worden gemaakt met het centrum van Heerenveen en met Oranjewoud.

Werk te doen

De komende maanden gaat Sportstad Heerenveen in gesprek met verschillende sportaanbieders om de plannen voor de watersportactiviteiten verder uit te werken. Het idee is om dan in het voorjaar van 2019 te beginnen met kanoën en suppen.

Feanetië gaat 3D – Varen door het centrum van Heerenveen

Het plan om het centrum van Heerenveen (weer) bevaarbaar te maken wordt steeds concreter en tastbaar. De werkgroep Feanetië heeft een bijdrage van 10.000 euro gekregen uit het Stimuleringsfonds van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland. Hiermee krijgt het plan een flinke impuls.

De werkgroep Feanetië wil met karakteristieke bruggen, toeristische passantenhaven(s), verlaagde kades en twee rondvaarroutes het centrum van Heerenveen meer aantrekkingskracht geven. Meer gezelligheid, meer mensen (inwoners en toeristen) en meer watersport moeten de economie en de uitstraling van Heerenveen versterken.

3D-visualisatie
Kees Koppenaal, lid van de werkgroep: ‘Wij zijn erg blij met de bijdrage van de Rabobank. De realisatie komt hiermee echt verder. Nu kunnen we een 3D-visualisatie maken, waarmee we het plan op een professionele manier kunnen presenteren. Dat is essentieel voor ons om te communiceren met alle betrokkenen en geïnteresseerden, zodat iedereen goed kan zien welke kansen Feanetië biedt voor de toerist, de ondernemers en voor de inwoners in de regio van ’t Gouden Plak Heerenveen’. Het eerste deel van deze visualisatie is vandaag te zien op de nieuwe website van Feanetië: www.feanetie.nl.

Over het Stimuleringsfonds
Het Stimuleringsfonds van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland heeft als doel om de leefbaarheid in de regio te stimuleren. Met de gelden uit het fonds worden regionale initiatieven met een duidelijk duurzaam of innovatief karakter ondersteund.